top of page

Laten we de statistieken erbij nemen.

Foto van schrijver: FredFred

De Olympische Spelen zijn voorbij, en bij Backstick vroegen we ons af wat er ontbrak bij onze Red Lions. Want laten we eerlijk zijn, toen we aan het begin van België - Spanje voor de buis zaten, dacht niemand aan een nederlaag.


Een statistiek laat een feit zien, maar nodigt ook uit tot reflectie.

In de loop der jaren zijn de successen van onze Red Lions legendarisch geworden en hebben ze ons supportershart sneller doen slaan bij elke historische overwinning. Ze hebben onze Belgische trots aangewakkerd en ons het gevoel gegeven dat we, ergens diep vanbinnen, zelf een beetje meededen.


Natuurlijk zijn er altijd mensen die zonder enige grond allerlei onzin zullen verkondigen, en sommigen zullen zelfs in staat zijn om te bekritiseren, veroordelen en spuien op de helden die ze kort ervoor nog adoreerden. Laten we die uitspattingen dus achter ons laten, waar ze thuishoren: aan de toog van een café of diep in de prullenbak.


We mogen nooit vergeten wat deze spelers ons hebben gebracht. Wat ze bereikt hebben, en de vreugde die ze ons bezorgd hebben.


Maar goed, duiken we even in de statistieken van de groepswedstrijden en de kwartfinale, dan springen er toch een paar cijfers in het oog.


Het percentage van geslaagde doelpogingen:

BEL-AUS 37% 4/9 PC 2/7 Schoten uit het spel

BEL-IRL 11% 1/8 PC 1/9 Schoten uit het spel

BEL-NZL 13% 1/3 PC 1/12 Schoten uit het spel

BEL-IND 14% 1/11 PC 1/3 Schoten uit het spel

BEL-ARG 16% 2/6 PC 1/13 Schoten uit het spel

BEL-ESP 15% 1/5 PC 1/8 Schoten uit het spel


Onze Nederlandse vrienden haalden, afgezien van hun nederlaag tegen Duitsland in de groepsfase, percentages van minstens 15%, en daarna 20, 26, 31 tot zelfs 36% tegen Spanje, om in de finale weer terug te vallen op 14%, wat hen naar de shoot-outs leidde.


 “... maar hockey draait niet alleen om PC’s, en dat zijn we misschien vergeten.”


Natuurlijk is het bekend dat we cijfers alles kunnen laten zeggen, maar met een beetje intellectuele eerlijkheid kunnen we erkennen dat het percentage geslaagde PC’s bij de Red Lions aan de lage kant was. Met Alexander Hendrickx als specialist mochten we een hoger rendement verwachten. “Dus wat nu? Is Alexander niet meer op niveau?” Dat is het soort commentaar dat je zou kunnen horen. Natuurlijk, hij is geen jonge knaap van twintig meer, dat klopt. Maar heeft hij zijn techniek, zijn inzicht en zijn kracht plotseling verloren? Dat lijkt onwaarschijnlijk.


Strafcorners zijn belangrijk, maar hockey draait niet alleen daarom. En dat lijken we een beetje te zijn vergeten. Al zo’n twintig jaar is de scoringsstrategie meer en meer geobsedeerd geraakt door stilstaande fases, alsof het om een joker gaat. Geleidelijk aan moest de creativiteit plaatsmaken voor minutieuze herhaling, zoals bij een Zwitsers uurwerk. Tik-tak, tik-tak, de tijd verstrijkt en zolang het werkt, waarom zou je het veranderen? De mechaniek is zeker niet vastgelopen, maar de technologische vooruitgang heeft het mogelijk gemaakt om elke spelfase vast te leggen en grondig te analyseren. Dit geeft de tegenstander een voordeel: zij kennen de herhaling en weten hoe ze zich moeten verdedigen.


De Red Lions hebben de afgelopen tien jaar alles gewonnen en de wereldtop gedomineerd. Ze zijn bekeken, gefilmd, geanalyseerd, tot in de kleinste details van hun collectieve en individuele spel. Voor ons, kleine Belgen, is deze cultuur van winnen en het zijn van de “ploeg om te verslaan” iets nieuws. Met zo’n doelwit op onze rug hebben we misschien wat vernieuwing en creativiteit gemist, en blijkt dat het bekende en beproefde niet meer voldoende is.


Natuurlijk is dit alles speculatie, en vanuit een statistisch oogpunt is creativiteit onmogelijk te meten. Maar het staat wel voor verrassing, instinct, spektakel en mooi spel. Is dat niet ook wat ons zo doet vibreren bij hockey?


Uiteindelijk hebben de Red Lions maar één wedstrijd verloren. Niet de juiste, dat is zeker, maar bij Backstick nemen we het hen niet kwalijk. Met alles wat ze ons de afgelopen jaren aan vreugde hebben gebracht, blijven ze onze kampioenen. Nu dat ze die status hebben bereikt en moeten behouden, is het tijd om van onze fouten te leren. De toekomst zal zeker nog mooie verrassingen brengen.

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page